Nikdy nepoužité šaty!
(Jedná se pouze o starší modely.)
Totální likvidace ...
... cena od 3 000 Kč.

 

Recept na makronky (macarons)

Kdo by dnes neslyšel o populárním cukroví s názvem makronky, které tak často zdobí svatební stůl.
Makronky, původně nazývané macarons jsou malé delikátní laskonky z mandlovobílkového těsta slepované krémem či jinou náplní. Z vnější části mají nádherně hladké vypouklé vršky a uvnitř jsou vláčné. Průměr makronek je asi 4 cm.
Pro makronky je charakteristická jejich různobarevnost a velká škála příchutí. Jsou tak ideálním cukrovím, které můžete díky potravinářskému barvivu ladit do barev svatby.
Ačkoliv je toto cukroví typické pro Francii, původní recept pravděpodobně pochází z Itálie. V Čechách se dají makronky pořídit v některých cukrárnách a cena vyjde kolem 20 - 30Kč za kus.
Makronky bez náplně lze skladovat až několik týdnů v suchu v uzavřené dóze, případně je zmrazit. Pokud chcete plnit makronky mascarpone, udělejte to až těsně před konzumací, jinak se cukroví může roztéct.

Jste zdatná kuchařka a chtěla byste si makronky sama vyzkoušet? Tady je recept:

Pro výrobu těsta přibližně 40 ks makronek budeme potřebovat:

250 g na prášek umletých loupaných mandlí, alternativně mandlovou moučku
200 g bílků
250 g cukru moučka
225 g cukru krupice
75 ml vody
špetka soli
(případně skořice, kokos, kakao, mleté pistácie, potravinářské barvivo)


Náplň, která se může obměňovat:

máslový krém
marmeláda
mascarpone s ovocem
čokoládová ganage (vyšlehaná směs tmavé nebo bílé čokolády se šlehačkou)


Postup:
Umleté mandle umícháme s moučkovým cukrem. Polovinu bílků vyšleháme se špetkou soli do pevnější pěny.
Krupicový cukr a vodu na mírném ohni svaříme, až dosáhne teploty 118 °C.
Nemáme-li teploměr na vaření, foukneme vřící směs přes drátěné očko. Znamením, že je hotovo, jsou bublinky, které se na očku začnou tvořit.
Vřící směs nalijeme na třikrát do sněhu z bílků a vyšleháme. Druhou půlku bílků smícháme s umletými mandlemi smíchanými s moučkovým cukrem. Až sníh mírně vychladne, vše smícháme dohromady.
Těsto můžeme doplnit skořicí, kokosem, kakaem, mletými pistáciemi nebo použijeme potravinářské barvivo podle toho, jaké příchuti a barvy chceme dosáhnout.
Plech vyložíme pečicím papírem. Směs naplníme do cukrářského sáčku a nastříkáme na plech dál od sebe kolečka o průměru cca 3 cm.
Poté, co necháme kolečka 45 minut odpočinout, pečeme je při teplotě 180°C zhruba 9 minut (každá trouba peče trochu jinak) tak, aby uvnitř zůstaly měkké.
Po vychladnutí plníme náplní a slepíme dvě části plochou stranou k sobě.
Dobrou chuť!